Sklepy, bary, stacje paliw – we wszystkich tych placówkach zazwyczaj stoi co najmniej jedna witryna chłodnicza. Przeznaczenie tego typu urządzeń może być różnorakie, w zależności od charakteru miejsca w którym stoi.
Na stacji paliw zwykle spotyka się przeszklone lodówki zawierające wyeksponowane napoje chłodzące, po które często sięgają spragnieni kierowcy przy okazji płacenia za zatankowane paliwo.
Z kolei w sklepach w witrynach chłodniczych przechowywane są głównie produkty przemysłu mleczarskiego, które wymagają dla zachowania trwałości temperatury niższej od pokojowej. Zasadniczo jest to specyficzna forma półki sklepowej, co umożliwia klientom swobodny dostęp do produktów bez obaw o ich szybkie zepsucie. Osobnym rodzajem witryny są natomiast przeszklone zamrażarki, w których zwykle przechowywane są lody, mrożone ryby i warzywa, czy też porcjowane mięso i przetwory mięsne.
Specyficznym miejscem są bary i pubu, nawet małe witryny chłodnicze powodują bardzo dobry obraz lokalu. Tam zazwyczaj w oko rzucają się lodówki opatrzone logiem producentów piwa, którzy w zamian za zgodę na tą formę reklamy użyczają tego typu lodówki lokalom nieodpłatnie. Ciekawostką jest, że w jednym lokalu stoi zazwyczaj kilka lodówek, każda pochodząca od innego browaru. Taki układ funkcjonuje jednak od lat, zapewniając zadowolenie obydwu stron takiej transakcji.