Dekoracje cukiernicze to jadalne dzieła sztuki, które umieszcza się na wierzchu ciasta, babeczki lub innego deseru. Mogą być wykonane z cukru, czekolady lub kremówki. Istnieje wiele różnych rodzajów dekoracji cukierniczych. Niektóre popularne to kwiaty, serca, gwiazdy i inne kształty. Te ozdoby mogą być wykonane z różnych materiałów, takich jak fondant lub pasta gumowa.
Rodzaje dekoracji cukierniczych
Przemysł cukierniczy to wielomiliardowy przemysł, w którym cukier jest jednym z najważniejszych składników. Ozdoby cukiernicze służą do ozdabiania ciast, czekoladek i innych słodyczy. Istnieją dwa główne rodzaje dekoracji cukrowych (zobacz je tutaj): kryształki cukru i pasta cukrowa. Kryształki cukru można uzyskać, mieszając cukier granulowany z wodą, a następnie gotując go, aż stanie się syropem. Pasta cukrowa powstaje z mieszanki cukru pudru (sproszkowanego), wody, syropu kukurydzianego lub glukozowego i białka jajka.
Przypadki użycia tych różnych rodzajów dekoracji cukierniczych różnią się w zależności od rodzaju produktu, na którym są używane. Na przykład, podczas gdy dekoracje czekoladowe są najczęściej używane w produktach czekoladowych, takich jak czekoladki, artykuły do dekorowania ciast najczęściej wykorzystują pastę cukrową do dekorowania ciast, ponieważ jest ona trwalsza niż inne rodzaje dekoracji.
Zalety dekoracji cukierniczych
Pomysł na dekorowanie ciast nie jest nowy. W rzeczywistości niektóre z najwcześniejszych przykładów zdobionych ciast pochodzą ze starożytnego Egiptu. Dekoracja ciast to forma sztuki, która ewoluowała przez lata i nadal to robi. Wyrósł z prostych rysunków na lukrze wykałaczką do skomplikowanych projektów zawierających kwiaty cukru i inne jadalne dekoracje. Najważniejszą zaletą dekoracji cukierniczych jest to, że dzięki nim możemy stworzyć piękny i wyjątkowy deser.