Kostkarka do lodu to urządzenie znane przede wszystkim z lokali gastronomicznych, takich jak bary, puby, restauracje czy hotele. To z reguły pokaźnych rozmiarów sprzęt, umiejący wytworzyć w krótkim czasie dużą ilość lodu, niezbędnego w każdym miejscu, chcącym elegancko i profesjonalnie podawać napoje czy drinki.
Większości osób w domowych warunkach nie są na co dzień potrzebne przemysłowe ilości kostek lodu. Do okazjonalnego zimnego napoju czy drinka wystarczy zrobiony w specjalnym woreczku czy pojemniku plastikowym i zamrożony w zamrażarce lód. Cóż jednak zrobić ma ktoś, kto wprost uwielbia zimne napoje czy kawę mrożoną i nie wyobraża ich sobie bez dużej ilości lodu, szczególnie w letnie, upalne dni? W takiej sytuacji ręczne robienie kostek może być męczące i uciążliwe.
Dobrym i coraz popularniejszym rozwiązaniem będzie lodówka wyposażona we wbudowaną kostkarkę. Jeśli jednak wymiana całej lodówki nie wchodzi w grę, z pomocą mogą przyjść kostkarki do lodu (link tutaj) do użytku w domowych warunkach. Mogą one występować w postaci urządzeń wolnostojących lub do zabudowy. Charakteryzują się one mniejszymi gabarytami, niż profesjonalne. Posiadają także mniejszą moc i wydajność, jednak zupełnie wystarczającą dla każdego entuzjasty zimnych napojów czy domorosłego barmana.