Odpowiednio dobrana blacha do pieczenia jest jednym z czynników, które odpowiadają za udane wypieki. Ciasto nierównomiernie przypieczone albo nadmiernie przyklejone do blachy piekarniczej może być źródłem niezadowolenia i frustracji. Warto zwrócić uwagę na kilka czynników przy wyborze tych akcesoriów kuchennych.
Właściwości dobrej blachy piekarniczej
Blachy cukiernicze powinny być zaopatrzone w specjalne obramowanie, daje to większe możliwości przygotowywania różnych ciast. Wykonywane są z aluminium albo stali aluminiowej, która jest grubsza i mocniejsza. Różnice w wypiekach nie są jednak, aż tak odczuwalne.
Blacha piekarnicza może być zaopatrzona w powłokę nieprzywierającą, co w znacznym stopniu ułatwia czyszczenie. Wykorzystanie blach cukierniczych powinno odbywać się ze względu na ich przeznaczenie.
Blachę do pieczenia pizzy można poznać po specjalnych dziurkach znajdujących się na spodzie. Popularne są także modele z izolowaną konstrukcją, posiadają one pustą przestrzeń między dwoma arkuszami metalu. Nagrzewają się o wiele wolniej, dlatego blachę do pieczenia izolowaną trzeba podgrzewać o wiele dłużej. Wypieki są równomiernie przypieczone, ale taka forma do ciasta nie zapewni chrupiących brzegów i ładnie przypieczonego brązowego zabarwienia spodu. Wybierając blachę piekarniczą, trzeba zwrócić uwagę na jej jakość, materiał z jakiego została wykonana, kształt oraz przeznaczenie. Posiadanie kilku blach cukierniczych dopasowanych do konkretnego zastosowania umożliwi wykonanie doskonałych wypieków.
Blacha piekarnicza do nabycia w ofercie sprzedażowej sklepu Polmarkus.