Zarówno domowe, jak i profesjonalne fontanny do czekolady wyróżniają się funkcjonalnością oraz szerokimi możliwościami zastosowania. W zależności od rodzaju i wielkości mogą być wykorzystywane na kilkuosobowych, kameralnych przyjęciach lub na wielkich balach bądź weselach. W każdym z tych przypadków spełnią swoją utylitarną funkcję.
Profesjonalne fontanny do czekolady są przystosowane do wielogodzinnej pracy, a co więcej, dzięki fontannom do czekolady każda uroczystość nabierze wyjątkowego charakteru. Fontanny do czekolady zostały wyposażone w wykonane ze stali nierdzewnej elementy, takie jak świder oraz wirnik. Niekwestionowaną zaletą czekoladowych fontann jest duża moc silnika oraz grzałki.
W fontannach do czekolady stosuje się zdejmowane z kolumny kaskady (talerze), co bardzo ułatwia utrzymywanie urządzeń w nienagannej czystości. Pracujące nieprzerwanie profesjonalne fontanny do czekolady posiadają wirnikowy i magnetyczny napęd, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie tych urządzeń nawet przy niewielkich ilościach czekolady. Estetycznie wykonane, profesjonalne fontanny do czekolady są najczęściej wykorzystywane w gastronomii i uświetniają nawet największe, zorganizowane z rozmachem eventy.