Opakowanie na tort

Opakowanie na tort urodzinowy

Choć tort sam w sobie potrafi być zachwycający i doskonale się prezentować, z całą pewnością warto zadbać także o jego odpowiednią oprawę. W tym celu sprawdzi się odpowiednio dobrane opakowanie, w którym zamknięty zostanie tort na czas dowozu, czy na przykład, dopóki nie nadejdzie odpowiedni czas na pokazanie wypieku wszystkim zgromadzonym gościom. Opakowanie na tort powinno być więc odpowiednio dobrane i jak najbardziej praktyczne, aby odpowiednio ochronić tort przed wszelkimi zagrożeniami, jakie mogą spotkać go podczas transportu, jak i potem.

Jakie opakowanie będzie dobrym wyborem? Z czego powinno być wykonane?

Z całą pewnością warto zadbać o to, aby opakowanie na tort było usztywnione. Chodzi tutaj głównie o usztywnione dno, które utrzyma każdy ciężar ciasta i na pewno nie zapadnie się podczas jego podnoszenia. Warto wybierać więc opakowania ze wzmocnionej tektury, które nie rozmiękają się, nie zapadają i nie przeciekają. Warto zadbać też o to, aby takie pudełko posiadało uchwyty z boków lub bezpośrednio z góry. Znacznie ułatwi to podnoszenie tortu, zwłaszcza wtedy gdy jest ona naprawdę duży i niewygodnie byłoby nieść go przed sobą. Opakowanie na tort powinno być także stabilne. Wszystkie krawędzie równej długości, a wnętrze zabezpieczone w taki sposób, aby tort nie miał żadnej możliwości przesuwania się podczas transportu. W przeciwnym razie jego ścianki mogłyby ulec deformacji.