Gotuj z Kubusiem

blog kuchenne sprawy

Naturalne barwniki spożywcze

11 kwietnia, 2017 by admin

Atrakcyjny kolor kupowanych produktów spożywczych nie bierze się z powietrza – warto mieć świadomość tego, że w procesie produkcyjnym żywności na szeroką skalę stosowane są barwniki spożywcze poprawiające estetykę produktów. Na opakowaniach z żywnością wypisane są zastosowane barwniki – warto znać ich oznaczenia aby wybierać jak najzdrowsze rozwiązania.

Naturalne barwniki spożywcze

Barwniki stosowane w przemyśle spożywczym mogą mieć dwojakie pochodzenie – naturalne lub syntetyczne. Wszystkie produkty wytwarzane sztucznie nie przynoszą pozytywnych skutków dla zdrowia konsumentów, dlatego warto wybierać te produkty, które barwione są w sposób naturalny.

Pośród barwników spożywczych pochodzenia naturalnego można wymienić kilka stosowanych najczęściej. Należy do nich między innymi karmel. Jest to palony cukier, który w zależności od intensywności palenia może nadać produktom zakres kolorystyczny od jasnego brązu do prawie czerni. Innym popularnym barwnikiem są chlorofile barwiące pożywienie na kolor zielony. Za żółte odcienie produktów spożywczych odpowiedzialna jest z kolei kurkumina. Głęboką czerwień można natomiast uzyskać poprzez dodanie do produktów barwnika naturalnego o nazwie koszenila.

Posted in: Cukiernia, Kawiarnia, Piekarnia Tagged: barwniki spożywcze

Ostatnie wpisy

  • Sztuka korzystania z rantów cukierniczych
  • Termometr cukierniczy – precyzyjne narzędzie dla mistrzów słodkości
  • Nadziewarka do pączków – cudowne narzędzie dla miłośników smakołyków
  • Syropy do kawy – ciekawa alternatywa smakowa
  • Przewodnik po dekoracjach cukierniczych i korzyściach z ich używania

Najnowsze komentarze

    Kategorie

    • Cukiernia
    • Kawiarnia
    • Piekarnia

    Copyright © 2023 Gotuj z Kubusiem.

    Omega WordPress Theme by ThemeHall