Masa cukiernicza do figurek i dekoracji – ozdób tort sam!

Kompletując rzeczy niezbędne do upieczenia tortu oraz jego ozdoby trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Oprócz świeżych produktów potrzebnych do upieczenia samego tortu niezbędne będą dodatki do dekoracji i najlepiej wybrać te o wysokiej jakości. Masa cukrowa różni się nieco swoim składem w zależności od zastosowania. Na co zwrócić uwagę przy doborze masy do tortów oraz jaka będzie najlepsza? Czy masa cukiernicza ma jakieś wady?

Jaką masę cukrową wybrać?

Przed przystąpieniem do zakupów spożywczych warto określić jakiego rodzaju będzie to tort, a przede wszystkim, jakie dekoracje będzie zawierał:

  • kwiaty
  • figurki
  • koronki
  • czy będzie gładko wykończony

Od tych czynników zależy jaka masa cukiernicza będzie potrzebna. Sklepy online specjalizujące się w sprzedaży artykułów cukierniczych posiadają wszelkie typy mas odpowiednie do wykonania danej dekoracji. Masa do figurek znacznie różni się od tej do obkładania całego tortu, zawiera bowiem więcej środka utwardzającego — CMC tzw. klej spożywczy. Odpowiednio dobrana masa zapobiegnie pękaniu, czy rozpływaniu i odklejaniu się elementów dekoracji.

Zalety gotowej masy do tortów

Wykorzystanie gotowej masy do tortów znacznie skraca czas dekorowania wypieku, dzięki czemu czas można przeznaczyć na dokładne lepienie figurek czy kwiatów, a sama masa cukiernicza jest dość tania. Masy dostępne są w wielu intensywnych kolorach, są dość wytrzymałe na warunki otoczenia a przede wszystkim są plastyczne jak zwykła plastelina, dzięki czemu łatwo wykona się nawet najbardziej fantazyjne kształty.