Jaką paterę na tort wybrać?

Wybór patery na tort, choć może wydawać się trywialny, ma duże znaczenie z punktu widzenia estetyki podania torrtu czy innego rodzaju słodkiego poczęstunku.

Dobór odpowiedniego rozmiaru

Patera na tort może występować w wielu wymiarach, a także w kilku kształtach. Dostępne są niewielkie naczynia o okrągłym, owalnym lub kwadratowym kształcie, o różnych średnicach i przekątnych. Wielopoziomowe lub jednopoziomowe, w zależności od rozmiarów tortu.

Dobór optymalnego rozwiązania jest w dużej mierze uzależniony od potrzeb i preferencji. Naczynia potrzebne jedynie na niewielkie spotkania rodzinne nie muszą być ogromne, a wręcz nie powinny. Jeśli patera będzie zbyt duża w stosunku do znajdującego się na niej tortu, da to bardzo nieciekawy efekt. I odwrotnie: zbyt mała patera wypełniona ciastem po same brzegi również będzie się prezentować nieestetycznie, a przy tym utrudni nakładanie tortu.

Rozmaite funkcjonalności

Wybierając naczynie do serwowania ciast, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość jego wykonania.

Na rynku można znaleźć naczynia obrotowe, które sprawdzą się doskonale nie tylko do podania deseru na stół, ale również w dużej mierze ułatwią dekorowanie ciast. Dzięki możliwości dowolnego obrócenia, lukrowanie tortu będzie znacznie łatwiejsze, a jakość wykonanych dekoracji – dużo wyższa.

Możliwy jest również wybór rozwiązania o kilku poziomach, który pomieści na przykład duży tort urodzinowy, weselny czy komunijny. Niektóre patery posiadają ciekawe zdobienia, a ich dopasowanie do wzoru na torcie może dać bardzo ciekawy i niezwykle estetyczny efekt końcowy.