Opakowania cukiernicze

Można zaryzykować stwierdzeniem, że każdy dorosły człowiek miał kiedyś styczność z wyrobami cukierniczymi zabieranymi „na wynos”. Nie stwarza problemów transport wypieków zakupionych w cukierni, sprzedawcy dysponują odpowiednim asortymentem pudełek, papierów i toreb, które mają zapewnić schludne opakowanie i bezpieczne dostarczenie produktów do miejsca docelowego.

Co zrobić w przypadku gdy zaistnieje potrzeba zapakowania większej ilości słodkości w warunkach domowych?

Opakowania cukiernicze dostępne na rynku w wielkiej mierze rozwiązują ten problem. Pierwszą i zasadniczą kwestią przy ich wyborze jest zastanowienie się jakie funkcje mają spełniać. Sklepy oferują różne rodzaje opakowań cukierniczych, w zależności od potrzeb można znaleźć:

-opakowania do tortów- stworzone z myślą o tym, aby nie zniszczyć wypieku w transporcie, często mają zamontowane specjalne uchwyty, które ułatwiają przenoszenie pudełka z zawartością,
-opakowania do tart- są niższe, bardziej kompaktowe, często pozbawione są uchwytów, gdyż specyfika ciasta nie wymaga aż tak wielkiej dbałości o przenoszenie,
-opakowania cukiernicze do muffinów- można muffiny zapakować pojedynczo lub zbiorczo, do pojedynczego pakowania wykorzystuje się małe kartoniki, często z przezroczystą górą, aby było widać fantazyjne zdobienia na muffinach, do zbiorczego pakowania tego typu wypieków służą kartoniki z przegródkami w środku. Przegródki mają za zadanie zapobieganie przesuwania się produktów.