Dekorowanie ciast za pomocą tylek rosyjskich

Pięknie udekorowane ciasta, wystawione w przeszklonych chłodziarkach i ladach cukierniczych kuszą swoim wyglądem każdego amatora słodyczy.

Akcesoria do dekoracji z kremu

Dekorowanie ciast to swoista sztuka, nic tak nie przyciąga wzroku niż smakowite dekoracje wykonane z kremu, bitej śmietany czy gęstej masy budyniowej. Do stworzenia tych arcydzieł potrzebne są odpowiednie akcesoria, które pomogą zdolnemu cukiernikowi wyczarować na każdym cieście prawdziwe cuda.
Najpowszechniejszym narzędziem do dekoracji ciast i tortów jest strzykawka, czyli szpryca mechaniczna, w której pojemniku z tłokiem umieszcza się krem do dekoracji. Końcówka szprycy odpowiednio ukształtowana pomoże stworzyć z wyciskanego kremu wspaniałe dekoracje.
Innym artykułem jest foliowy rękaw cukierniczy oraz tylka cukiernicza – połączenie tych przedmiotów pozwala na stworzenie narzędzia do dekoracji.

Rosyjskie tylki – forma do tworzenia kremowych kwiatów

Najbardziej cenionymi końcówkami są tylko rosyjskie. Są to metalowe tulejki zwężające się na jednym końcu i zamknięte wyciętym w końcówce wzorem. Tylki rosyjskie służą do tworzenia z odpowiednio schłodzonego kremu wspaniałych kwiatów typu tulipan czy róża. Tylki rosyjskie wykonane zostały z wysokiej jakości materiału – stali nierdzewnej. Precyzyjnie wycięty wzór w końcówce tylki ułatwia wyciśnięcie kremu z rękawa cukierniczego w określony kształt wybranego kwiatka.

Krem do wyciskania przez tylki rosyjskie musi być bardzo gładki, bez grudek, oraz schłodzony do wymaganej temperatury. Jego struktura musi także być stabilna, co oznacza, że stworzony kwiatek nie może się rozpadać, gdyż wyciskając go na wybrane miejsce, straci nadany mu kształt.